Nytteplanter Admin område

Afgrænsninger
Nytteplanter, hvad er det?
Naturligvis er alle planter nytteplanter på den ene eller anden måde, om ikke andet, så i fotosyntesen eller andetsteds som grundlag for livets eksistens. Men det ville jo ingen steder føre hen at medtage dem alle. 'Nytteplanter': Citat: "De i databasen omhandlede planter er sådanne, hvis opbyggende virksomhed giver os stoffer af ernæringsmæssig, medicinsk eller teknisk anvendelse i hænde, eller hvis vækst yder os hjælp ved jordens kultivering". Jeg har ikke medtaget læplanter (men dog nogle sandbindingsplanter og enkelte grøngødskningsplanter, men helst hvor disse har flere anvendelsesområder), så vidt muligt ikke prydplanter (ikke fordi prydplanter ikke er værdifulde i den betydning at de har stor økonomisk værdi og bidrager væsentligt i samfundsøkonomisk sammenhæng, men der er uanede databaser om prydplanter, og der findes heller intet objektivt kriterium for udvælgelsen, hvis de skulle med) eller f.eks. plænegræs*, der kun er medtaget, hvis det har en væsentlig foderværdi. Her følger en nødvendig undtagelse. 'List of Crop Species' nævner selvsagt mange prydplanter, da de har stor økonomisk betydning. Sådanne, som ikke opfylder kriterierne under derivattype og plantedel som defineret, vil kun forekomme med de øvrige felter udfyldt. I den udstrækning de senere finder anden anvendelse (end som prydplanter) vil de træde ind på scenen. Næsten alt ved af træer kan anvendes, men der vil mangle mange træer, der kun har lokal interesse, f.eks. skal veddet i regelen kunne handles som tømmer, kævler, finer eller plademateriale. Desuagtet er mange med som 'firewood' da de har livsvigtig interesse som netop energiplanter i fattige tropeegne og ørkenområder. Grænsen for foderplanter er også flydende, planterne skal have en vis foderværdi og ikke bare ædes i forbifarten. Her er grænsen dog også flydende, da netop 'browsing' har stor betydning i subtropiske områder. Mange giftplanter er med, da de har medicinsk værdi, er stimulanter, pesticider eller lignende.
* Det har i praksis ikke været muligt at undgå f.eks. plænegræsser, da en af mine væsentligste kilde her, Webster, opdeler græsserne i 1)foder, 2)mad og 3)teknisk (og det er lige fra sivsko over panamahatte og tagdækning til plænegræs), og kun i enkelte tilfælde er muligheder og anvendelse herudover specificeret.

Anvendelsen
Web-versionen er opbygget omkring en MySQL-database som angivet i afsnittet 'Databasens opbygning' nederst på siden. For at udtrække informationer bruges søgeformularer - brug de links der er i den 'flydende menu' nederst til venstre, og du finder hurtigt ud af hvordan.
Vi har desuden valgt at bruge Googles fortrinlige billedsøgning til at finde illustrationer til databasens mange nytteplanter.

Anvendt latin
Alle familie- og slægtsnavne er (så vidt muligt) med reference til databasen i RBGK (Royal Botanic Garden of Kew i London) og artsnavnene i overenstemmelse med "Anbefalede plantenavne" der er helt ny - men bogen omhandler kun ca. 7.700 og en væsentlig del omhandler selvsagt prydplanter og ikke (i denne databases forstand) nytteplanter.

Alle navnene, førstevalg og alle de andre
Identifikationen må nødvendigvis ske efter det latinske artsnavn, hvorfor?
Med al skyldig hensyntagen til de almindelige navne på planterne (og der er mange), er de som regel helt eller kun delvis anvendelige til en sikker artsidentifikation. Det er slemt på dansk, men meget værre på engelsk, da amerikansk, engelsk, australsk og andre engelsksprogede lande tit har hver sit eller sine navne på samme planteart. Her i landet, hvor 'Ordbog Over Danmarks Plantenavne 1-3' af Johan Lange og 'Plantenavne fra a-z' af Johan Lange og Asger Klougart har været toneangivende, er der fra Plantedirektoratet kommet 'Anbefalede plantenavne', der angiver hvilket navn der bør anvendes for de forskellige plantearter bogen omtaler. I de tilfælde, hvor bogen dækker, står dette navn altid under NAVN. I de tilfælde, hvor bogen ikke dækker, men der er et anerkendt dansk navn, står det i første kolonne. I de tilfælde, hvor (HSIC)-registret har et navn til det tomme førstefelt, står (HSIC) først under bemærkninger; hvor registret i øvrigt har leveret trivialnavne, står forkortelsen umiddelbart efter navnet. I de tilfælde, hvor ingen af de førnævnte har kunnet levere et dansk (eller engelsk) trivialnavn, kan det være Webster eller en anden kilde, eller flere kilder(evt. et andet sprog). Alle andre navne kommer i kolonnen 'andre navne', under træsorter er landet ofte angivet forkortet, og under medicinske planter der der ikke sjældent et kinesisk navn. Nogle gange har planten eller plantearten kun et lokalt navn, men så er det pågældende sprog oplyst (som første ord under bemærkninger), det kan f.eks. være indiansk eller zulu, hvilket indtil videre kan medføre at der ikke er noget navn i hovedkolonnen.

Arrangementet
af Græsfamilien er speciel, og adskiller sig en smule fra de andre familier, det har medført at jeg har måttet indføre slægtsnavnene alene, indtil videre alle steder i græsfamilien, da mange trivialnavne kun omfatter slægten. Det samme kan sagtens være tilfældet andre steder, og der kommer de, når det er nødvendigt. Jeg har overvejet at indføre nogle af nomenklaturreglerne, i hvert fald én væsentlig. Den siger, at i de tilfælde, hvor mange nært beslægtede(overlappende) slægtsnavne medfører uoverskuelighed, skal alle slægter føres tilbage til den først navngivne slægt, og det vil i mange tilfælde sige helt tilbage til Linné. Denne nye regel rydder selvfølgelig op, men den giver et væld af synonymer i litteraturen, og den giver ikke mindst nogle utroligt store slægter. Jeg har gennemført det i græsfamilien og nogle få andre steder - foreløbig. Prøv f.eks. at se lige nedenunder under Strobilanthes i Akantusfamilien, her er der tilbageført 57 slægter! Og under Justicia er der tilbageført 68 slægter (disse slægter ville kun forvirre, hvis de kom med, så de vil ikke optræde før det er nødvendigt, hvilket vil sige retten til at være med i databasen.).
...Meget mere om familieoversigter

Synonymproblemet
...Meget mere om Synonymproblemet

Specielt om hårdhed af træsorter
...Hårdhed[pdf]

Nødvendige forkortelser og særheder af flere forskellige slags
~ Den lille 'tilde', jeg har brugt efter nogle af de danske familienavne skyldes, at de er nævnt i: 'Economically Important Plant Families On Exam #4b' - flere ting skal undersøges nærmere her, f.eks. hvorfor Lemnaceae er med, og hvad der skyldes den økonomiske betydning. Og da ikke mindst hvorfor en familie som f.eks. Ulmaceae ikke er med. ('115 E.P.F.' står for '115 Economic Plant Families', der har bidraget med nogle oplysninger hist og her.) BB Bach's blomsterterapi. USDABP = U_S_D_A Database over Planter.(D.V-Pl.) = Danmarks Vilde Planter. (OfGoB) Jenssen: Ordbog for gartnere og botanikere. (HSIC) = Herbal Substances Index of Common Names. FRLHT's Encyclopedia of Indian Medicinal Plants : (Foundation for Revitalisation of Local Health Traditions).

Væsentlige kilder
har bidraget med oplysninger her er nogle af bogværkerne. Det ville være håbløst at nævne alle kilder, men her er en del af de vigtigste: Nytteplanter (K.Gram, H.J.Jensen, A.Mentz). Webster's Unabridged Dictionary, Second Edition (N.Y.1956). Træhåndbogen, Willy A.Risør. Växternas Liv I-V, C.A.Skottsberg. Nordisk Ill. Havebrugsleksikon 1-3, (N.Ill.H.) A.Pedersen. Træer i Danmark 1-2, Roger Phillips. Danmarks Vilde Planter (D.V.Pl.) 1-3, M.Skytte Christiansen. Danmarks Natur 1-12, Politikens forlag. Politikens bog om Lægeurter. Plantepatologi, E.Rostrup. Den danske Flora, E.Rostrup/C.A.Jørgensen. Ekskursions-flora, C.Raunkiær. British Wild Flowers 1-2, John Hutchinson. Grasses, C.E.Hubbard. Bregner, mosser og laver, M. Skytte Christiansen. Svampe i naturen 1-2 (Gyldendal), Politikens svampebog, Sven Nilsson/Olle Persson/Bo Mossberg. Spiselige vilde planter, Herluf Petersen, Krydderurter, Sven Green, Systematisk botanik, Niels Jacobsen og Jørgen Jensen. Ordbog over Danmarks Plantenavne I-III, J.Lange. Haven's Staudeleksikon, Det Danske Haveselskab. Anbefalede Plantenavne, Hans Arne Jensen/Folmer Arnklit/Jørgen Jensen. (AP)
Fra internettet er benyttet adskillige kilder, se databasens kilde-felt og eksempel på hvordan kilderne bruges.

Databasens opbygning
Denne 2016 web-version af Nytteplanter ligger i en MySQL-database med felterne:
Familie, latin - tekstfelt, Familie, dansk - tekstfelt, Slægtsnavn - tekstfelt, Derivattype - tekstfelt,
Plantedel -tekstfelt, Navn - tekstfelt, Andre navne - tekstfelt, Virkningstype - tekstfelt, Kilder - tekstfelt,
Bemærkninger - tekstfelt og senest et felt med bemærkninger på engelsk.

Derudover er der et id-felt med en unik heltalsværdi, der anvendes til entydigt at identificere en post.


databasen

Figur 1. Database-tabellens opbygning


God fornøjelse med Nytteplanter

Knud Luxhøj, Løgumkloster august 2006









Menu Nytteplanter

Søgeformular
Udvidet søgning
Til forside
Send kommentar
luxnet.dk